Den vackraste staden i Norden

Hej kompisar!

Stockholm är en av världens vackraste huvudstäder och Sveriges kulturella, ekonomiska och politiska centrum. Här har 45% av alla svenska företag sitt säte. I själva staden bor mer än 800 000 människor. Storstockholm, som betyder Stockholm med alla sina förorter, har sammanlagt 1,3 miljoner invånare. Det mest intressanta med Stockholm är det vackra läget på 14 öar mellan sjön Mälaren och Östersjön. Men inte bara den vackra naturen utan också den mer än 750-åriga historien och det rika kulturlivet erbjuder många sevärdheter och upplevelser.

Stockholms äldsta sevärdhet är Gamla Stan med mysiga smala gator från medeltiden. Här ligger Kungliga Slottet från 1700-talet som är kungens oficiella residens och ursprungligen var det också hans bostad. De flesta representationsrummen kan man besöka. Sedan 1980-talet bor den kungliga familjen på Drottningholms slott som ligger på en ö i Mälaren ca 1,5 mil väster om centrala Stockholm. Mälaren är Sveriges tredje största sjö efter Vänern och Vättern.

En av stadens mest typiska byggnader är Stadshuset. I det mörkröda huset från 1920-talet finns inte bara kontor för politiker utan också många praktfulla representationssalar. Här äger Nobelfesten rum varje år den 10 december. Från Stadshustornet har man en fantastisk utsikt över stan.

I den östligaste delen av Stockholm börjar ett stort område med över 30 000 öar som heter Stockholms skägård och ligger i Östersjön. De lyckligare Stockholmarna har en sommarstuga där, de mindre lyckliga och turisterna kan ta en båttur genom det här populära området.

Det svenskaste bland många intressanta museer i Stockholm är säkert Vasamuseet med Vasaskeppet från 1600-talet som på sin tid var ett av världens största krigsskepp. Och Skansen? Är den mindre svensk? Nej, det är den visst inte. Det är ett friluftsmuseum från slutet av 1800-talet och liknande museer finns nu i hela världen. Och….Stockholm har mycket mer intressant att erbjuda. Det blir bäst om du kommer och tittar själv.

För dem som inte är så kulturintresserade finns det en massa butiker, varuhus och köpcentra på många affärsgator som tex. Drottninggatan eller nattklubbar, krogar och barer med musik och dans på Kungsgatan eller på Södermalm och på många andra ställen varje kväll. Det gäller bara att prova.

Tack så mycket för att läsa den här artikeln, ha en trevlig dag!

NOT MY PHOTO, ALL THE RIGHTS GO TO THE OWNERS!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s